Otrzymaj 250 zł zniżki na noclegi przez airbnb!


Oszpilna jadalna

Na wyspie Bali znajduje się (według właściciela unikalna na skalę światową) ekologiczna plantacja Agro Abian Salak, gdzie uprawia się oszpilnę jadalną (wcześniej określoną przeze mnie jako oszpila; zwaną też salakiem, salaką lub skórą węża - ze względu na wygląd), z której uprażonych nasion po zmieleniu i zaparzeniu otrzymuje się napój kawopodobny. Potwierdzam.

Z owoców oszpili wytwarza się tutaj również produkty o właściwościach lub smaku przypominające herbatę, miód i ocet.

oszpila jadalna - salak

Kawa z oszpili

Z restauracji rozciąga się piękny widok na fragment wyspy.

Lokalizacja:

http://maps.me/ge0?latlonzoom=8ew6uucVsY&name=Agro_Abian_Salak_-_plantacja

ge0://8ew6uucVsY/Agro_Abian_Salak_-_plantacja

Więcej o jedzeniu w podróży oraz moim odkrywaniu Bali.


Poznaj więcej inspiracji na ten miesiąc – spójrz na prawy margines >