Moja książka Ocalić Kadam
o wyznaczaniu szlaków w Ugandzie i terapii psychodelicznej już w przedsprzedaży!


Oszpilna jadalna

Na wyspie Bali znajduje się (według właściciela unikalna na skalę światową) ekologiczna plantacja Agro Abian Salak, gdzie uprawia się oszpilnę jadalną (wcześniej określoną przeze mnie jako oszpila; zwaną też salakiem, salaką lub skórą węża - ze względu na wygląd), z której uprażonych nasion po zmieleniu i zaparzeniu otrzymuje się napój kawopodobny. Potwierdzam.

Z owoców oszpili wytwarza się tutaj również produkty o właściwościach lub smaku przypominające herbatę, miód i ocet.

oszpila jadalna - salak

Kawa z oszpili

Z restauracji rozciąga się piękny widok na fragment wyspy.

Lokalizacja:

http://maps.me/ge0?latlonzoom=8ew6uucVsY&name=Agro_Abian_Salak_-_plantacja

ge0://8ew6uucVsY/Agro_Abian_Salak_-_plantacja

Więcej o jedzeniu w podróży oraz moim odkrywaniu Bali.


Poznaj więcej inspiracji na ten miesiąc – spójrz na prawy margines >